Sistem Entegrasyon

Anasayfa - Sistem Entegrasyon
Promet Bilgi Sistemleri
Sistem Entegrasyon
null
Promet kuruluşundan bu yana sistem entegrasyon alanında faaliyet göstermektedir. Sistem entegrasyonu konusunda müşterilerine sunulan hizmet kapsamında her türlü bilgisayar, veri merkezi, donanım ve yazılım, yedek parça, sarf malzemeleri ve çevre birimleri Promet tarafından tedarik edilerek üstlenilen projeler kapsamında sistem kurulumu gerçekleştirilmekte ayrıca tamamlanan projelerin bakım ve onarımı yine Promet tarafından yapılmaktadır. Sistem entegrasyonu kapsamında yapılan iş ve işlemler tümleşik iletişim, uzak ve yerel alan ağı çözümleri, veri merkezi çözümleri ve iş sürekliliği çözümleri altında sınıflandırılabilmekte olup, bunlara ilişkin bilgi aşağıdadır.

Tümleşik İletişim;

Günümüz dünyasında zamana olan ihtiyaç, iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesindeki önemli etkenlerden birisi olmuştur. Gelişen teknoloji ile birlikte yazılı, sesli ve görsel iletişim olanakları artmış ancak, bu iletişim teknikleri birbirinden bağımsız yönetilmesi zor bir yapıyı ortaya çıkarmıştır. Tümleşik iletişim çözümleri ile yazılı, sesli ve görsel iletişim sistemlerinin entegre edilmesi, etkinliğinin artırılması ve kullanımının kolaylaştırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, sunulan ürün ve hizmetler aşağıdaki gibidir.

IP Telefon Projeleri

Günümüzde, internet kullanımının yaygın olmasıyla; yeni bir soru gündem haline gelmiştir, ip telefon nedir? ip telefon nedir sorusunun cevabı karmaşık gibi gözükmesine rağmen, oldukça basittir. Ip telefon terimi, internet veya intranet aracılığı ile sesli iletişimi temin eden telefon anlamına gelmektedir. Bu tanım, ip telefon nedir ve ip telefon nedir sorusunun cevabı basit bir şekilde açıklanmasıdır. Ip telefonu, analog ses sinyallerini alarak dijital ses sinyallerine dönüştürür ve bu ses sinyallerini, internet protokolü ile aktarır. İp üzerinden ses iletiminin gerçekleşmesi sayesinde, sabit ya da mobil telefonlar ile uluslararası görüşmeler de dahil olmak üzere, düşük bütçelere veya ücretsiz aramalar gerçekleştirebilmemiz mümkündür. Bunun yanında, mevcut olarak kullandığımız geleneksel telefonları, uygun adaptörler aracılığı ile VoIP telefonlara dönüştürebiliriz. Kullanıcılar tarafından kullanılan, konvansiyonel, analog veya dijital bağlantıları esnasında, diğer kullanıcıların da birer IP cihaz kullanılmasını sağlayarak seslerden veri ağlarına geçiş sürecini sağlayıp, özel ağ geçitleri sayesinde iletişim sağlamalarını mümkün kılabiliriz.

Bu yazımızı ayırdığımız, ip telefon nedir sorusunun cevabında değinilmesi gereken en önemli nokta; VoIP, analog ses sinyallerinin dönüştürülerek dijital sinyale çevrilmesi ve çevrilen bu dijital sinyalleri internet üzerinden işletmesidir. Bu nedenle; VoIP sistemi için en önemli nokta internete erişimin sağlanmasıdır. VoIP sayesinde, kesintisiz ve kaliteli bir iletişimin sağlanması amacıyla geniş bant internet kullanımı çözüm olacaktır.

Buna ek olarak, teknolojik gelişmeler sayesinde, ip telefon nedir sorusunun kapsamı ve ip telefon nedir sorusunun cevabı da gün be gün genişlemektedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde, gün geçtikte VoIP hakkında birbirinden farklı çözümler bulunuyor veya çözüm önerileri ortaya atılıyor. VoIP çözümlerinin hepsinin internet alt yapısına ihtiyaç duymasına rağmen, bağlantı şekli ve kullanılan donanımlar bakımından çeşitlilik gösterebilir. Günümüzde kullanılan VoIP çeşitlerinin hepsi, bilgisayardan bilgisayara, IP telefon ve Analog Telefon adaptörü sayesinde kullanılır. Bilgisayardan bilgisayara aktarılması ise en kolay yöntemlerden bir tanesidir. Buna ek olarak, bilgisayarın var olan programlarından faydalanarak da sağlanabilir.

Ip telefon nedir sorusunun yanında VoIP çözümleri de oldukça önem arz eder. Bu çözümlerden bir tanesi IP telefon kullanılmasıdır. Ip telefonlar, klasik kablolu telefonlarla görüntüsü bakımından benzerlikler gösterebilir. Farkları ise, Ip telefonlar klasik telefonların aksine, ses iletimini internet hattı üzerinden sağlarlar. VoIP sistemleri arasında en çok tercih edilen telefonlar, Ip telefonlardır. Analog telefonlar, VoIp teknolojisi ile klasik telefona, bilgisayara veya direk olarak internet hattına bağlanabilir. Analog telefon adaptörü, aynı zamanda analog ses adaptörü olarak da görev yapmaktadır. Telefondan gelen analog sinyalleri alarak internet üzerinden iletilebilecek dijital sinyallere dönüştürmesini sağlayabilir. ip telefon nedir sorusunun yanında ip telefon nedir nasıl kullanılır sorusu da oldukça önemlidir.

Tümleşik Mesajlaşma Sistemleri

Tümleşik mesajlaşma çözümlerini kullanarak şirketinizin içinde ve dışında daha güvenli ve verimli iletişim ağı kurmanızı sağlar. Gerçek zamanlı ulaşılabilirlik bilgilerini görüntüleyip, e-posta, anında mesajlaşma ve sesli posta aracılığıyla iş arkadaşlarınızla iletişim kurabilirsiniz. Yerinde, servis olarak yazılım ve bunların bir arada kullanıldığı bir model ile esnekliği arttırabilirsiniz.

Ulaşılabilirlik ile verimliliği artırma ve gecikmeleri azaltma; meslektaşların, iş ortaklarının veya müşterilerin ulaşılabilirliğini bir bakışta görme

Tüm kanalların ortak kullanılması: IM, ses, IP üzerinden ses (VoIP), video ve entegre web konferansı

Mail sunucusu yönetme maliyetini ve yükünü azaltarak yeni nesil e-posta özellikleri sunma

Çağrıları ve sesli mesajları ihtiyaçlarınıza göre yönetmenize yardımcı olan özelleştirilebilir iletişim seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Çağrı Merkezi Sistemleri

Çağrı merkezi veya çağrı merkezleri birçok sayıda soruyu telefon kullanarak almak ya da iletmek için tercih edilen merkezi ofislerdir. Çağrı merkezi tüketicilerden gelen bilgi taleplerini karşılamakta ve ona göre çözüm üretmektedir. Çağrı merkezlerine gelen bilgi talepleri bir şirket tarafından yönetilmektedir.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile de çağrı merkezi sistemleri oldukça gelişmiş durumdadır. Ülkemizde de oldukça talep gören çağrı merkezi yönetim sistemi her geçen gün kendini yenilemekte ve kullanıcılara büyük imkanlar sağlamaktadır.

Çağrı merkezi sistemlerine kurum ya da kuruluşların temasta oldukları müşterileri ile başta telefon olmak üzere e-mail, faks ve web gibi sistemleri kullanarak iletişimlerini sağladıkları insan kaynakları, yazılım, donanım ve iş akışlarından oluşan iletişim merkezleri adını verebiliriz.

İşletmelerin yaptığı yatırımların başında çağrı merkezi santral sistemleri gelmektedir. Bunun en büyük sebebi ise bu sistemin işletme ve müşteriler arasında iletişimi sağlamasıdır. İşletmeler ve müşterileri arasında sağlıklı bir çağrı merkezi desteği olması her iki taraf içinde oldukça önemli etkenlerden biridir. Bu sayede ilişkiler güçlenmekte ve müşterilerin mutlu olması sağlanmaktadır.

Bunun dışında memnun olan müşteri firma ile uzun süreli çalışmaya devam etmekte ve istikrar sağlanabilmektedir. Kısacası çağrı merkezleri firmaların müşterilerine online olarak hızlı bir şekilde hizmet vermesini sağlayan sistematik destek sağlayıcı sistemlerdir.

Video Konferans Sistemleri

Video konferans sistemleri farklı yerlerde bulunan birçok kullanıcının eş zamanlı görüntülü veya sesli konuşmasına olanak sağlayan bir İletişim çözümüdür.

En basit haliyle video konferans çözümleri birden farklı konuma yüksek kaliteli ses ve görüntü aktarımı sağlamaya yarayan çözümlerdir.

Başlangıçta video konferans yazılımı kişilerin sadece görüntülü görüşmelere olanak sağlıyordu teknolojinin gelişmesi ile video konferans yazılımları da gittikçe özellik kazanarak daha faydalı ve kullanışlı hale geldi.

Günümüzde evden çalışma yaygınlaştıkça ve uzaktan eğitime devam edildikçe video konferans yazılımı hayatımızda daha çok ihtiyaç duyulmaya ve buna bağlı olarak eğitim ve çalışma şeklimize yön vermektedir.

Fax Server Sistemleri

Var olan telefon hatlarından yararlanarak, karşılıklı iki tarafta bulunan faks ile, resim, yazı, grafik vb. verilerin, ses sinyalleri halinde hızlı bir şekilde aktarımını sağlar.

Faks teknolojisi, telefon ve elektrik gibi günlük iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olamaya hala daha devam etmektedir.. Kritik iş belgelerinizi istediğiniz zaman istediğiniz yere, güvenli, ekonomik, hızlı ve gizli bir şekilde ulaştırmak için networkünüzde güvenebileceğiniz bir faks yazılımına ihtiyaç duyarsınız.

“Fax Server” ise, kurumun ihtiyacına göre farklı kurulum ve maliyetlerde ortaya çıkabilmektedir. Faks, temelinde basit bir ihtiyaç olmasına karşın Fax Server ise zor ve zahmetli bir iştir. Gerek kurulum, destek/bakım maliyetlerinin yüksek oluşu, kurulumunun uzun sürmesi, yönetimi için tecrübeli personel ihtiyacı gibi zorunluluklar kurumları “Fax Server” dan çekinir hale getirmiş ve bu ihtiyaçlarını ertelemişlerdir. Ayrıca kurum faks trafiğinin artması veya azalması doğrultusunda, harcadıkları para ve emek ya boşa gitmekte ya da sil-baştan ele almak durumunda kalmaktadırlar.

Fax Server’da ortaya çıkan bu problemler karşısında kurumların fax server ihtiyaçları en basit ve en etkin anlamda çözülebilir.

Uzak ve Yerel Alan Ağı Çözümleri;

Kurumsal ağ altyapılarında birbirinden farklı lokasyonlarda bulunan birimlerin iletişimini sağlamak üzere çeşitli çözümler mevcuttur. İletişimin gerektirdiği bant genişliği ve servis kalitesine göre simetrik/asimetrik, atanmış/paylaşılan bağlantılar sağlanabilmektedir. Bu bağlantılar arasında ADSL, 3G, G.SHDSL, Frame Relay, Metro Ethernet, ATM, kiralık devre sayılabilir. Söz konusu bağlantılarla ilgili sunulan hizmetler transmisyon cihazları ve ağ cihazlarının temin edilmesi, bunların kurulumu, işletilmesi ve bakımının üstlenilmesidir. Bu kapsamda, sunulan ürün ve hizmetler aşağıdaki gibidir.

Veri Merkezi Çözümleri;

Merkezi bir yapıya sahip olmayıp dağıtık bir yapıda çalışan bilgi sistemlerine sahip olan müşterilerin merkezi web tabanlı bir bilgi sistemi üzerinden on-line olarak erişimine imkân tanıyan veri merkezlerinin kurulumu Promet tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, sunulan ürün ve hizmetler aşağıdaki gibidir.

İş Sürekliliği Çözümleri;

Türü ve sebebi ne olursa olsun herhangi bir kesinti veya felaket durumunda bir organizasyonun kritik iş fonksiyonlarının sürekliliğini sağlayan metodolojiye iş sürekliliği denilmektedir. Felaket durumlarında veri kaybını önlemek için olağanüstü durum merkezlerinin gerekliliği ve iş sürekliliği kavramı kurumlar için her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Doğal afetler ve terör saldırıları müşterilerin sistemlerini ve bilgilerini gerçek zamanlı olarak farklı bir yedekleme noktasına aktarma gereksinimlerini öne çıkarmaktadır. Bu kapsamda, sunulan ürün ve hizmetler aşağıdaki gibidir.

Veri Tabanı Replikasyonları

Sunucu-istemci mimarisinden bahsedebileceğimiz yapılarda, sunucu(lar) ve abone(ler) arasında rutin ya da sürekli bir şekilde veritabanı içindeki nesneleri eşitleme imkanı sağlayan bir yöntemdir. Yani daha açık bir dille; yayıncı(Publisher) bir veritabanı seçersiniz, yayıncı veritabanında yayınlayacağınız objeleri(Article’ları) belirlersiniz ki bu objeler tablolar,stored procedureler v.s. olabilir; daha sonra yayıncı veritabanındaki bilgilerin aynısını ve daha sonra olabilecek tüm değişiklikleri almak üzere, yayaıncı veri tabanına aboneler(subscribers) atarsınız. Dolayısıyla, kaynak veri tabanınızın aynısı, sürekli yenilerek, başka bilgisayarlarda da tutulmuş olur.

Disk Bazlı Replikasyonları

Veri Replikasyonu, işlem sırasında ortamda biriken verilerin birden fazla konumda tutundurma işlemine verilen Türkçe addır. Tüm kullanıcılar için, yapılan işlemler adına herhangi bir tutarsızlık veya sapma gibi bir durum oluşmadan veritabanında biriken verileri kaynaklardan alıp, diğer birden farklı kaynaklara taşıma olayıdır. Dağıtılmış veri tabanı olarak oluşturulan bu sistemde, veriler kişinin isteğine göre hareket eder ve iki farklı kullanıcı birbirlerinin çalışmalarına müdahale etmeden görevlerini yerine getirebilirler. Kısacası veri replikasyonu, internet ortamında bir karışıklık oluşmadan verilerin rahatça hareket edebilmesidir.

Bu işlemler sırasında tüm biriken veriler replike edilebilir. Veri Replikasyonu, yapılan işlemlerin çoğalmasının farkına vararak saptar. Böylece çoğalan veriler düzgün bir şekilde güncelleme alır ve senkronize işlemi kusursuz şekilde tamamlanır.

Sanallaştırma Bazlı Replikasyonlar

Aynı veri Merkezi içinde olması, ortak paylaşılabilir bir veri depolama havuzuna sahip olması, aynı HyperVisor’u kullanmaları en temel gereksinimdir.

Iki tane HyperV arasında Host to Host Cluster işlemi yapılabilir, Iki tane ESX Server arasında Host to Host Cluster işlemi yapılabilir, yada iki tane XenServer arasınsa Host to Host cluster işlemi yapılabilir. Fiziksel sunucuların marka, model ve donanımlarının aynı olması beklenmez. Bu gereklilik eskiden zorunluydu ama şimdilerde önerilen bir mimaridir.

Mail Bülten

Promet Şirketler Topluluğu